Tilbage |
I dag skal vi være vidne til et af vores argumenter, for at tage til Holland netop nu: Den 30. april er en national helligdag. Man fejrer en tidligere dronning Julianas fødselsdag. Dagen kaldes dronningedagen eller orangefesten. Hvorfor det hedder orangefesten skal jeg nok vende tilbage til.
Vi skal spise morgenmad i pubben, der har holdt mig vågen nogle timer i nat. Heldigvis er gæsterne fra i nat gået hjem og vi finder kun et busselskab med franskmænd, der forlader stedet kort tid efter, at vi er kommet til. Der er masser af brød, marmelade, pålæg og ost at vælge imellem. Sortimentet ser i det hele taget meget dansk ud. Vi får hurtigt spist færdigt, for der skal ske så meget i byen i dag og vi vil gerne have det hele med!
Vi checker ud fra hotellet og efterlader vores bagage i bilen. Vi regner med at checke ind på vores næste hotel van Beelen lidt senere på formiddagen. Overalt er byen udsmykket med vimpler med det hollandske flag eller ensfarvet orange. Det viser sig hurtigt, at farven orange går igennem hele dagen.
Første stop bliver et stort børnemarked. Stort set alle børnene har fået farvet deres hår orange, hvilket åbenbart er en fast tradition. I dagens anledning holder børnene marked og sælger ud af gamle legesager. Ind imellem har deres forældre fået tusket noget med til salg og det er spændende at se, hvad der sælges. Det er der ca. mange tusind andre, der også synes, så gaderne vrimler med folk, selv om klokken knap er 9. Noget af det første der møder os er et gammelt drejeorgel, der spiller musik ved hjælp af gamle papplader med masser af huller i. Det minder lidt om lirekassemusik men med lidt mere fylde i musikken. På byens strandboulevard overværer vi starten på et gadeløb inden vi fortsætter vores tur langs børnemarkedet. Vi falder over et pandesæt, som vi har til 4 personer i forvejen. Det minder mest om fondue, men med små stegepander i stedet. På børnemarkedet finder vi 4 pander mere og prisen er 4 gylden (godt 13 kr.), så det må vi selvfølgelig have. (Jeg tror at sættet, som vi har derhjemme, kostede over 200 kr.!). Længere oppe af vejen er der et andet marked, hvor folk sælger hobbyartikler. Her er tingene nok lidt finere men sandelig også noget dyrere og vi slipper (heldigvis) igennem uden at købe noget. Tilbage til bilen. Vi har betale parkeringsafgift frem til kl. 11, så den skal flyttes og vi checker ind på vores næste hotel. Her får vi samtidig udleveret et parkeringskort, så vi fritages for, at skulle betale parkeringsbilletter. Det er nemlig en dyr affære i Katwijk centrum. (5 gylden, 16,50 kr. for 90 min.).
Vores hotelvært er en mand i sin bedste alder. Der er lidt John Cleese fra Fawlty Towers over hans væremåde. Humoren er gennemtrængende og vi skal lige lære, at det han siger er spøgefuldt og ikke alvorligt ment. Vi vil f.eks. gerne checke ud en dag tidligere end aftalt og spørger om det gør noget. Svaret hertil er: "Det gør noget! Men hvad kan jeg gøre ved det?"
Heller ikke på dette hotel kan vi få helt optimale betingelser for en familie med 2 voksne og 2 børn. Men årsagen hertil er vist mest, at vi har været meget sent ude med bestillingen. Vi må nøjes med et værelse med 3 senge og et lille kammer med en seng. Og det ligger ligesom i luften, at jeg skal sove i kammeret! Værelserne er dejligt lyse og står noget i kontrast til hotel Atlanta. Vi har udsigt til gaden og hvis vi anstrenger os lidt, kan vi også se stranden og havet, der ligger ca. 100 meter borte. I det hele taget virker hotellet meget ordnet og "velfriseret".
På den brede sandstrand er der dragefest, så inden vi kommer for langt væk fra stranden, vælger vi at kigge dén vej. Trods høj sol fra skyfri himmel blæser det pænt og det burde være ideelle betingelser for drageflyvning. Alligevel er der ikke mange drager at se, da vi kommer ned på stranden. Men dem der er, er ganske morsomme. Der er et par store oppustede elefanter på ca. 1 meters højde hver. Der er et par ben med tøj på. Den er dog for tung til at kunne flyve og ejermanden vælger at tage tøjet af dragen. Så går det lidt bedre. Så er der selvfølgelig de mere traditionelle drager. En dreng har gang i en stor drage der til tider ser ud til at vil tage drengen med ud og flyve. Det er middagstid og vi vælger at indtage en let frokost på strandens cafeteria. Her kan vi få pizza, toast og pandekager mens vi ser flere drager stige til vejrs og inden vi er færdige med at spise, er der faktisk mange drager i luften. Vi sidder rigtigt og kigger opad, for ud over dragerne er der også mange fly, der skal lande i Schiphol lufthavnen. De flyver lavt ind over Katwijk og det er altid imponerende at se de store fly på så tæt hold.
Af dagens program kan vi se, at der et stykke fra hotellet i byens sydlige ende skal være et stort marked. Det spadserer vi imod efter frokost. Det viser sig at være et traditionelt tivoli men i stor målestok efter danske forhold. Der er mange forlystelser og rig lejlighed til at blive lænset for nogle gylden. Vi slipper næsten tørskoet igennem møllen og prøver kun nogle få attraktioner. Her er mange mennesker og vi vælger at gå tilbage mod hotellet, for at se, om der sker andre ting og sager i nærheden deraf. Udover levende musik et par steder (bl.a. foran vores hotel Atlanta), sker der ikke så meget, så vi slapper af på værelset en times tid, så alle kan holde resten af dagen. Vi har en brochure, der omtaler dagens aktiviteter, men den er på hollandsk, så vores oversættelser er lidt med gætværk. Vi kan se, at der om aftenen vil være en parade langs strandpromenaden og der er billeder af en række militærorkestre men hvornår det er, ved vi ikke. På strandpromenaden viser skilte, at det er forbudt at parkere i tidsrummet 18 - 24 i dag, så vi gætter på, at det er fra kl. 18. Vi står klar til tiden men der sker ikke noget særligt, selv om der også står en del andre mennesker og venter. Vi benytter ventetiden til at få lidt at spise ved Maries bagsmæk. Bilen er nemlig parkeret på en P-plads umiddelbart ved stranden. Det forkorter ventetiden men kl. 19 må vi erkende, at det er blevet koldt at stå stille og vi går de få 100 meter tilbage til hotellet, for at få varmen igen. Ved. 20-tiden returnerer vi og nu er der kommet flere folk på gaden. Snart efter begynder marchmusikken at komme os i møde. Mens vi venter på, at orkestrene skal komme forbi der, hvor vi står, kan vi se på et par gymnaster, der viser et lille show på en 4 - 5 meter høj gynge. En mand hænger i gyngen og holder en kvinde, mens de udfører en række øvelser.
Snart dukker der et musikkorps op. Der dukker et mere op. Og et mere. Snart vælter der musikkorps omkring os. Vi har uanet valgt et godt sted at stå på deres rute, for flere af dem gør holdt lige foran os og giver et nummer. På andre tidspunkter skal 2 korps krydse hinanden lige hvor vi står og det sker på mange sjove måder. Et enkelt korps skiller sig noget ud, idet det er et sækkepibeorkester. Desværre når vi ikke at høre særlig meget af deres musik, idet de ikke gør holdt foran os.
Tiden går godt og hurtigt og vi kan lige nå at komme tilbage til hotellet for at få varmen igen, før vi skal være vidne til et fyrværkeri på stranden. Dette skal selvfølgelig markere afslutningen på orangedagen. Vi står trolig klar kl. 22:15, hvor fyrværkeriet skal begynde, men der sker ikke noget. Ventetiden er lang og ungerne er ved at være trætte og vi er tæt på at opgive, da fyrværkeriet brager løs kl. 22:45. Til gengæld er det værd at vente på. Der bliver fyret nogle gylden af i løbet af de ca. 10 minutter, fyrværkeriet varer. Så er det ellers hjem og i seng. Ungerne kan næsten ikke hænge sammen mere. De har faktisk også klaret dagens strabadser fantastisk flot!
Tilbage |